Voorbeeld van het Gilde der Schutterijen

De oorsprong van de schietsport gaat terug tot het Gilde der Schutterijen uit de 17e waarbij de schutterijen als taak had de stad te verdedigen tegen aanvallen van buiten en recht en orde in de stad te handhaven wanneer de schout en schepenen daartoe niet in staat waren.

Oorsprong van de naam

Een affiche uit de periode net na WO ll
(afbeelding van www.geheugenvannederland.nl)

De daadwerkelijke oprichting van “SV de Vrijheid” Edam was in 1952. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd in Nederland het NISWG (Nationaal Instituut Steun Wettig Gezag) opgericht. Dit instituut gaf een krantje uit met de naam “De Vrijheid”. In deze organisatie werden schietoefeningen gehouden door de Nationale Reserve, de diverse korpsen van de politie maar ook door burgers. In 1952 werd de Nationale Schuttersbond “De Vrijheid” opgericht, waarin de verschillende verenigingen als commissie werden vernoemd. Om een lang verhaal kort te maken; de diverse schietverenigingen gingen hun eigen weg en zodoende ontstond in 1952 “SV de Vrijheid” Edam. Voorgaande heeft er wel tot geleid dat er heden ten dage een redelijk deel van de schietverenigingen in Nederland de naam “De Vrijheid” dragen.

Door de jaren heen

historie

Het verenigingsgebouw bij Fort Edam

Kokerschietbaan

De 25 meter lange kokerschietbaan

Vanaf 1976 werd gebruik gemaakt van een deel van Fort Edam als verenigingsgebouw. Naast het schieten met klein kaliber wapens hadden we de beschikking over een kokerschietbaan van 25 meter voor groot kaliber wapens.

Heden

gebouw-klein

Het nieuwe verenigingsgebouw

gebouw-klein2

Op de rand van het bedrijventerrein

feestelijke-opening

Feestelijke opening in 2008

En in 2008 werd het nieuwe verenigingsgebouw op het bedrijventerrein Oosthuizerweg feestelijk in gebruik genomen.

logo-knsa