vereniging2

Schietsportvereniging De Vrijheid Edam
Nijverheidstraat 31Q
1135 GE Edam

Tel.nr. 0299 676470 (tijdens openingstijden)
E-mail: bestuur@svdevrijheidedam.nl
Website: www.svdevrijheidedam.nl
ING Bank: NL 07 INGB 0682062766 t.n.v. SV de Vrijheid Edam

Openingstijden vereniging:
– Woensdag en donderdag van 19.00 uur tot 22.00 uur

Accomodatie
We beschikken over 9 banen van 50 meter. Op elke baan kan de afstand 10 meter, 12 meter, 25 meter en 50 meter geschoten worden. Van de 9 banen worden 5 banen gebruikt voor klein kaliber wapens en luchtwapens en 4 banen ook voor groot kaliber wapens en zwartkruit wapens. Natuurlijk ontbreekt een gezellige bar niet en betreft parkeren; in de direct nabijheid van het verenigingsgebouw is voldoende parkeerruimte.
En sinds 1 januari 2018 is de geplande uitbreiding definitief. Wij beschikken nu over 5 banen voor uitsluitend luchtwapens.

rolstoelvriendelijkRolstoelvriendelijk
Een rolstoel oprit bij de ingang, brede en drempelloze doorgangen en een personenlift maken ons verenigingsgebouw zeer rolstoel toegankelijk.

Disciplines
De volgende disciplines worden er op de vereniging geschoten:
– Luchtpistool (LP) en luchtgeweer (LG)
– Klein kaliber pistool (KKP) en klein kaliber geweer (KKG)
– Groot kaliber pistool (GKP) en groot kaliber geweer (GKG)
– Historisch wapen pistool (HWP) en historisch wapen geweer (HWG)

Voor pistool kan natuurlijk ook revolver gelezen worden.

Voorbeeld van het Gilde der Schutterijen

De oorsprong van de schietsport gaat terug tot het Gilde der Schutterijen uit de 17e waarbij de schutterijen als taak had de stad te verdedigen tegen aanvallen van buiten en recht en orde in de stad te handhaven wanneer de schout en schepenen daartoe niet in staat waren.

Oorsprong van de naam

Een affiche uit de periode net na WO ll
(afbeelding van www.geheugenvannederland.nl)

De daadwerkelijke oprichting van “SV de Vrijheid” Edam was in 1952. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd in Nederland het NISWG (Nationaal Instituut Steun Wettig Gezag) opgericht. Dit instituut gaf een krantje uit met de naam “De Vrijheid”. In deze organisatie werden schietoefeningen gehouden door de Nationale Reserve, de diverse korpsen van de politie maar ook door burgers. In 1952 werd de Nationale Schuttersbond “De Vrijheid” opgericht, waarin de verschillende verenigingen als commissie werden vernoemd. Om een lang verhaal kort te maken; de diverse schietverenigingen gingen hun eigen weg en zodoende ontstond in 1952 “SV de Vrijheid” Edam. Voorgaande heeft er wel tot geleid dat er heden ten dage een redelijk deel van de schietverenigingen in Nederland de naam “De Vrijheid” dragen.

Door de jaren heen

historie2 Kokerschietbaan
Het verenigingsgebouw bij Fort Edam De 25 meter lange kokerschietbaan

Vanaf 1976 werd gebruik gemaakt van een deel van Fort Edam als verenigingsgebouw. Naast het schieten met klein kaliber wapens hadden we de beschikking over een kokerschietbaan van 25 meter voor groot kaliber wapens.

Vandaag de dag

gebouw-klein gebouw-klein2 feestelijke-opening
Het nieuwe verenigingsgebouw Op de rand van het bedrijventerrein Feestelijke opening in 2008

En in 2008 werd het nieuwe verenigingsgebouw op het bedrijventerrein Oosthuizerweg feestelijk in gebruik genomen.

logo-knsa